Co je to eARC? 

eARC je vylepšená verze ARC, což je běžný audio zpětný kanál.

Před ARC, jsme museli používat analogové nebo optické kabely pro přenos digitálního zvuku z televize do AV přijímače nebo soundbaru. HDMI ARC zjednodušuje správu kabelů, jelikož poskytuje funkci zpětného audio signálu v kabelu HDMI.

Jelikož chytré televizory začínají dominovat, bylo stále více nutné vylepšovat připojení ARC, aby podporovalo vyšší formy zvukových formátů, protože streamovací služby začínají stále více podporovat audio formáty s vysokým rozlišením.

V čem se ARC a eARC liší, jsou možnosti rychlosti přenosu dat.

Rychlosti přenosu dat se týkají množství dat přenesených v daném čase nebo rozsahu frekvencí. Potrubí s omezeným průměrem může přepravovat pouze omezené množství vody najednou. Data v kabelu jsou na tom stejně. U eARC tedy došlo k výraznému zvýšení šířky pásma, který má dva vodiče namísto pouze jednoho jako je u ARC.

eARC podporuje více než 8 původních audio kanálu při mnohem větší šířce pásma. Díky tomu je eARC lepší než Toslink nebo HDMI ARC díky vynikajícímu rozlišení a podpoře formátů jako Dolby Atmos, DTS-X a Auro-3D. Tyto formáty vyžadují vyšší rozlišení s až 32 jednotlivými audio kanály. Vyšší datová rychlost navíc dělá digitální audio signály výkonnější, živější a detailnější, protože nejsou komprimovány.

Porovnání typů audio zpětného kanálu 

porovnani.png

Chci dosáhnout lepšího výkonu zvuku. Jak na to?

Pro podporu eARC potřebujete následující:

  1. Televize, která podporuje eARC – jeden nebo dva HDMI porty budou označeny jako eARC.

 lepsivykonvzuku.jpg

  1. AV přijímač nebo soundbar, který podporuje eARC – většinou také označeno jako eARC.
  2. Vysokorychlostní certifikovaný HDMI kabel.

eARC musí být většinou povoleno přímo v nastavení televize, soundbaru a AV přijímače.

Všechny kabely, které mají specifickou vysokorychlostní certifikaci automaticky podporují i eARC, jelikož je to požadavek dané certifikace. Vždy se ujistěte, že jste zakoupili certifikovaný kabel. Každý certifikovaný kabel má speciální QR kód, který slouží jako prevence proti padělkům. Stáhněte si mobilní aplikaci HDMI certifikace pro naskenování QR kódu a ověření informací.

Přečtěte si také článek HDMI 2.1 otázky a odpovědi.

Jak eARC funguje?

Klasický přenos odesílá audio a video z vašeho zdroje (například set-top box) do vaší televize nebo projektoru, eARC vezme audio z vaší televize a pošle ho zpátky do vašeho AV přijímače nebo soundbaru. Televizory a projektory stále více podporují již zabudované aplikace. Tyto aplikace nyní nabízejí mnohem lepší zvuk, který si můžete dopřát díky kvalitnějším audio zařízením.

Bude můj starý HDMI kabel podporovat eARC?

Váš starší HDMI kabel může podporovat eARC, pokud je certifikován jako “standardní s ethernetem” nebo “vysokorychlostní s ethernetem”, jelikož je audio posíláno zpět pomocí ethernetového kanálu, který je uvnitř HDMI kabelu. Toto by mělo platit, pokud používáte kratší kabel (3 m a kratší) a kabel je správně vyroben.

Je důležité si uvědomit, že HDMI ethernetový kanál (HEC) je navržen přenášet pouze 100Mb dat a také, že ethernet funguje jinak než eARC, proto není jednoduché zajistit podporu eARC.

Pokud chcete použít delší kabel, můžete jej vyzkoušet a uvidíte. Jako vždy doporučujeme vždy vše otestovat předtím, než budete kabel instalovat do zdi.

Mezi další problémy patří nesprávné označení nebo ořezané rohy zemnícího vodiče nebo stínění uvnitř kabelu a nazývají je „s ethernetem“. Tyto produkty jednoduše fungovat nebudou. Nejlepší volba je certifikované kabely koupit od důvěryhodných firem, které zaručují správnou certifikaci kabelu.

Dalším problémem může být vaše televize.

Po připojení do zásuvky, vaše televize může postrádat potřebný výstupní výkon pro vedení delších kabelů. Jednoduchým řešením je mít kabel (obvykle silnější) s lepším eARC/ethernetovým kanálem.

Závěr

Aby eARC fungovalo, všechny starší kabely označené “s Ethernetem” by měly mít délku 3 m nebo méně. Není na škodu vyzkoušet svůj delší HDMI kabel (s ethernetem), protože může používat lepší konstrukci a podporovat tedy také tuto funkci.

HDMI kabely s funkcí Ethernet jsou v Kordz dostupné od roku 2007.

Tato funkce byla v té době považována za nepovinnou. Zavázali jsme se však zajistit funkčnost Ethernetu jako standard u našich produktů. Jak technologie vyspěla, naše snaha podporovat Ethernet jako standardní funkci nám umožnila podporovat nejnovější eARC pro dnešní audio formáty s vysokým rozlišením. Včetně nejnovějšího UHD obsahu dostupného na nejpopulárnějších streamovacích službách.

 

Produkty, které podporují eARC:

PureLink audio převodník PT-C-HDEARC-4K

HDFury Arcana – 4K HDMI eARC Audio De-Embedder

Certifikované 8K HDMI 2.1 kabely

Audio Video procesory

 

 

Zdroj: https://www.kordz.com/articles/hdmi-demystified-earc/


Pokud potřebujete poradit s konkrétním zapojením nebo máte další dotazy napište na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo zavolejte na tel. +420 241 406 375.