Videokonference – příklady řešení

Před několika týdny vás možná ani nenapadlo, že videokonference bude za krátkou dobu tak často skloňované téma. V době, kdy jsme nuceni minimalizovat fyzický kontakt s ostatními lidmi je nutné, abychom se domlouvali jiným způsobem.

Stále potřebujeme komunikovat s kolegy v zaměstnání, potřebujeme, aby dále probíhala jednání, konference a školení. Abychom si předávali informace a vedli přitom společný dialog.

Naprosto zásadní je, aby celá trasa přenosu (zdroj, kabel, případně receiver i zobrazovač) podporovala některý z HDR formátů a tím pádem nesla označení HDMI 2.0a/b a obvykle i ochranu proti kopírování HDCP 2.2.

V dnešní době to jsou HDR10, Dolby Vision a HLG. Pokud je v libovolné části trasy nějaký problém, může docházet v lepším případě k dropoutům obrazu, ale pravděpodobně se obraz vůbec neobjeví. To je rozdíl od analogového signálu, který se postupně zhoršuje, digitální signál buď projde nebo ne. Pokud se rozhodnete pro zjednodušenou trasu – zdroj, HDMI kabel a zobrazovač, nejpravděpodobnějším viníkem nefunkčního přenosu videa bude HDMI kabel.