Extender je zařízení, které umožňuje po strukturované kabeláži (metalickém kříženém kabelu UTP/FTP/STP) standardu Cat5/5e/6/7 nebo po optickém kabelu přenést např. digitální video signál HDMI/DVI na větší vzdálenost (od 1 m až po desítky km) a na jejím konci jej zase převést zpět na původní signál např. HDMI.

Nejedná se o přenos přes LAN, ale přenos pomocí samostatného vyhrazeného kabelu mezi dvěma body. Maximální vzdálenost je závislá na typu zařízení, požadovaných parametrech a použitých kabelech. Dosah extenderů se pohybuje od 10 m do přibližně 100 m, s využitím optického kabelu je však možné využít extender až do vzdálenosti 80 km.

S nástupem HDMI zařízení se v poslední době rozšířila také řada možností pro využití audio/video. Současně to však přineslo nové požadavky na příslušenství a doplňkové vybavení. Abychom vám ulehčili výběr vhodného příslušenství, připravili jsme pro vás několik klíčových informací o extenderech, jejich výhodách a možnostech jejich univerzálního využití. 

Důvody proč používat extendery?

Shrňme si několik důležitých předností extenderů, jejich hlavní výhody a důvody, proč extendery používat. Zaměříme se především na:

1. Jednoduchou a rychlou instalaci
2. Využití extenderů při větších vzdálenostech
3. Univerzální využití kabelů
4. Možnosti širšího uplatnění

Podívejme se nyní podrobněji na jednotlivé přednosti extenderů

1. Jednoduchá a rychlá instalace

V případě pevných instalací je často potřeba protáhnout kabel instalačními trubkami nebo lištami, jejichž průměr je

podstatně menší (RJ45 šířka 12 mm x výška 8 mm x hloubka 23 mm) než šířka konektorů (např. HDMI, DVI, VGA, a další).

Proto je při instalaci výhodné protáhnout kabel Cat5e/6/7 buď již s konektory RJ45 nebo samotný a potom na jeho konce pomocí kleští jednoduše konektory nakrimpovat. Takto protaženým kabelem již stačí jednoduše propojit odpovídající extendery.  

2. Větší vzdálenosti

Při propojení samotným kabelem bez zesilovače dochází se vzrůstající délkou ke ztrátám, případně k úplnému výpadku signálu. Například u kabelů HDMI, DVI při délkách nad 5 metrů musí mít kabely větší průměr a u délek HDMI kabelů nad 20 metrů již vlastně ani není možné v plné kvalitě signál přenést. Extendery však fungují jako zesilovače a také jako opakovače signálu, tzn. že při jejich použití je možné přenést požadovaný signál až na několika násobně větší vzdálenost.

3. Univerzální využití kabelů

Strukturovaná kabeláž s kabely Cat5e/6/7 již bývá běžnou součástí instalačních rozvodů nejen komerčních budov, ale i domů a domácností. Pokud pro požadované propojení použijete extender např. VGA a po určité době již potřebujete použít např. HDMI, stačí pouze vyměnit za odpovídající extender a rozvody kabelů zůstanou nezměněné.

4. Široká škála možností

Při použití extenderů je možné relativně jednoduše zrealizovat i náročnější aplikace jak je vidět i na následujícím schématu.