Videokonference – příklady řešení

Před několika týdny vás možná ani nenapadlo, že videokonference bude za krátkou dobu tak často skloňované téma. V době, kdy jsme nuceni minimalizovat fyzický kontakt s ostatními lidmi je nutné, abychom se domlouvali jiným způsobem.

Stále potřebujeme komunikovat s kolegy v zaměstnání, potřebujeme, aby dále probíhala jednání, konference a školení. Abychom si předávali informace a vedli přitom společný dialog.

Současné technologie nám dovolují řešit tento problém pomocí videokonferencí. Je to pohodlné, operativní a má to i mnoho dalších výhod.
Pořádáním videokonferenčního hovoru se totiž šetří čas, není třeba, aby všichni účastníci konference cestovali na jedno místo, do konference se můžeme připojit kdekoliv, kde je dostupný internet a stačí nám k tomu třeba jen mobilní telefon.

Pravděpodobně nás současná situace naučí používat tyto technologie v mnohem větším měřítku i v budoucnu. Proč tedy nyní nevěnovat čas tomu, abychom se to naučili?

 

Co je k tomu vlastě potřeba?

V zásadě je potřeba hardwarové vybavení (kamera, mikrofon, TV, ..) a také služba, pomocí které můžeme videokonferenční hovory realizovat (Webex, Zoom, Teams, Skype, …).

V případě domácího využití jsme přitom schopni konferenční hovor realizovat s téměř nulovými náklady. Ve firmách jsou ovšem na videokonference obvykle kladeny mnohem vyšší nároky na kvalitu, spolehlivost a možnosti prezentace.

 

Uveďme si nějaké praktické příklady :

1. Videokonference pro domácí použití

V případě domácího použití, kdy se pouze chceme vidět s přáteli, nebo s rodinou, kteří žijí daleko od nás stačí vlastně jen notebook, který je vybavený kamerou a mikrofonem. Nainstalujeme aplikaci, třeba Skype, založíme si účet a můžeme komunikovat.

konf 1

 


2. Jednoduché řešení profesionální firemní videokonference

Ve firemním prostředí je vyžadováno, aby komponenty technického řešení byly kvalitní a spolehlivé. Aby ovládání bylo co nejjednodušší a snadno použitelné.

Jednoduchou variantou videokonference je použití jednoho velkoformátového zobrazovače, kvalitní kamery umístěné například na horní hraně zobrazovače a zajištění propojení s uživateli u konferenčního stolu.

konf 2

 

Technické řešení :

Varianta 1

conference single display

V tomto zapojení jsou zdrojem video signálu dva notebooky připojené přes HDMI a DisplayPort do přepínače a HDBaseT extenderu AT-UHD-HDVS-300-TX. Na místě zobrazovače, který může být umístěn až 100m od zdroje videosignálu je přijímač AT-UHD-HDVS-300-RX, který je s vysílačem propojen přes HDBaseT. Do přijímače je přes USB připojena PTZ kamera AT-HDVS-CAM. Obraz z kamery je pomocí extenderu přenášen zpět do notebooku.

Tato varianta zapojení nabízí realizaci videokonferenci s jedním displejem, který může být umístěn ve větší vzdálenosti od zdroje video signálu se zpětným přenosem obrazu z PTZ kamery.

Komponenty :

  • AT-UHD-HDVS-300-KIT : přepínač a HDBaseT extender do 100m
  • AT-HDVS-CAM: PTZ kamera s připojením přes USB

 

Varianta 2 s použitím řídícího systému

conference single display1

V této variantě zapojení je možné připojit až čtyři zdroje videosignálu. Maticový přepínač disponuje také USB HUBem pro připojení konferenčního systému. Z maticového přepínače AT-OME-MS42 je přes HDBaseT veden signál do příjmače AT-OME-EX-RX. Do přijímače je přes USB připojena rovněž PTZ kamera AT-HDVS-CAM, jejíž signál je přenášen zpět do jednoho z notebooků, který je zároveň zdrojem videosignálu.

Celá sestava je ovládána řídícím systémem Velocity AT-VGW-HW-3, který poskytuje téměř neomezenou variabilitu v ovládání a možnost snadného rozšíření v budoucnosti.

Komponenty :

  • AT-OME-MS42 : maticový přepínač s HDMI, DisplayPort a USB-C vstupy
  • AT-OME-EX-RX : HDBaseT příjmač s HDMI výstupem a USB pro kameru
  • AT-VGW-HW-3 : řídící systém Velocity
  • AT-VTP-800 : dotykový panel k řídícímu systému
  • AT-HDVS-CAM : PTZ kamera s připojením přes USB

 

3. Složitější řešení profesionální firemní videokonference s více zobrazovači

Vhodným rozšířením videokonferenčního řešení může být instalace dalšího velkoformátového zobrazovače. Na jednom zobrazovači jsou vidět komunikující osoby, na druhém potom multimediální obsah, který je předmětem společného rozhovoru. Pomocí videokonferenčního software je potom možné řídit, co je kde zobrazeno, kdo může sdílet multimediální obsah atd.

Technické řešení:

OME SW32 video conferencing application small

V tomto zapojení videokonferenčního řešení jsou použity dva zobrazovače. Jeden na zobrazení komunikujících osob a druhý na zobrazení sdíleného obsahu (fotky, grafy, videa, ...).
Do maticového přepínače AT-OME-SW32 se dvěma HDMI a jedním USB-C vstupem jsou připojeny notebooky jako zdroj videosignálu. Do výstupů jsou potom přes HDMI připojeny dva zobrazovače. Toto zapojení je vhodné použít tam, kde nejsou kladeny nároky na velkou vzdálenost mezi zdroji videosignálu a zobrazovači.

I toto zapojení je ovládáno řídícím systémem Velocity AT-VGW-HW-3. Součástí tohoto řídícího systému je mimo jiné vestavěná podpora konferenčního systému ZoomRooms. Řídící systém ale nabízí mnohem více a je možné ho nakonfigurovat libovolně dle požadavků zákazníka.

Komponenty :